Labels

Sunday, April 12, 2015

Kaitan Jenis Darah & Diet

Assalamualaikum..

Menurut Dr. Peter J.D'Adamo iaitu pakar naturopatic physician menyarankan pengambilan makanan berbeza mengikut golongan darah. Darah terdiri daripada jenis A, B, AB dan O. Setiap jenis darah mempunyai rhesus positif (Rh+) dan rhesus negatif (Rh-). Fungsi darah merah sangat penting kerana ia mengangkut zat-zat yang di perlukan anggota badan seperti oksigen dan makanan.

Pengambilan makanan yang tidak seimbang mengikut jenis darah menyebabkan banyak penyakit muncul apabila memakan makanan yang tidak sesuai dengan golongan darah seperti penyakit diabetes, gangguan sistem percernaan, jantung, kanser, hipertensi, stroke dan lain-lain. Jadi darah yang berkualiti dapat dihasilkan daripada pemakanan yang seimbang. Kesannya tubuh akan lebih sihat dan bebas daripada serangan penyakit.

Mengikut sistem ABO yang diperkenalkan oleh Dr. Karl Landsteiner pada tahun 1900, darah ditentukan oleh zat/antigen yang terkandung dalam sel darah merah. 

Jenis Darah    
           Sel Darah           Merah
                 Plasma
A         Antigen A                  Antibodi                B
B        Antigen B                  Antibodi                A
AB         Antigen A & B               -
O -                  Antibodi                 A & B






No comments:

Post a Comment